niedziela, 7 października 2012

ciasto marchewkowe z orzechami

Przepis na to ciasto dostałam od mojej mamy i co więcej razem je dziś upiekłyśmy. Robi się je bardzo prosto, bo jeśli byłoby inaczej - w ogóle bym się za to nie brała, gdyż nie jestem zwolenniczką trudnych i pracochłonnych przepisów. Ale placuszek wymiata pod każdym względem, mogę go spokojnie dodać do listy moich ulubionych i udanych wypieków :)

2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki oleju
4 jajka
2 szklanki tartej marchewki
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
szczypta soli
ulubione bakalie ( ja dodałam garść orzechów i słonecznika)

Jajka ucieraj z cukrem. Kiedy powstanie jednolita masa, dodaj powoli mąkę i resztę składników. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i piecz w 170 stopniach przez ok 40 minut. Na wierzch możesz dać czekoladową polewę lub posypać zwyczajnie cukrem pudrem.


1 komentarz: