piątek, 12 października 2012

pasztet z czerwonej soczewicy, cukinii i marchwi

 Jesteśmy absolutnymi fankami tych oto trzech produktów ( ostatnio przede wszystkim marchewki ) i nadszedł ten oto dzień, kiedy znudziły nam się już wszelkie serki, twarożki, sery i dżemy na kanapkę. Pasztet był zupełną improwizacją, ale wyszedł zaskakująco smaczny, dający lekko słodkawy smak marchewki .

Składniki:

1 mała cukinia
200 gram soczewicy
4 duże marchwie
1 cebula
3 jajka
1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego
pieprz, sól
szczypta ostrej papryki
oliwa
*sos sojowy

Soczewicę ugotuj w bulionie warzywnym do całkowitej miękkości (aż ziarenka się rozpadną). Na tarce zetrzyj cukinię i marchewkę i dodaj do soczewicy (jeśli w soczewicy zostało trochę wody to dobrze, jeśli wody jest za dużo, to ją zlej). Cebulkę poszatkuj i zeszklij na oliwie, dodaj do warzyw. Całość podduś jeszcze ok 15 minut i dopraw. Jak przestygnie, dodaj jajka. Pamiętaj, że musisz posmakować pasztet przed dodaniem jajek, czy jest wystarczająco słony. Wyłóż blaszkę prostokątną papierem lub wysmaruj tłuszczem i przełóż do niej masę. Piecz w piekarniku w 200 stopniach przez około godzinę.

* wykluczyć przy diecie bezglutenowej






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz