Składniki:
1 mała cukinia
200 gram soczewicy
4 duże marchwie
1 cebula
3 jajka
1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego
pieprz, sól
szczypta ostrej papryki
oliwa
*sos sojowy
Soczewicę ugotuj w bulionie warzywnym do całkowitej miękkości (aż ziarenka się rozpadną). Na tarce zetrzyj cukinię i marchewkę i dodaj do soczewicy (jeśli w soczewicy zostało trochę wody to dobrze, jeśli wody jest za dużo, to ją zlej). Cebulkę poszatkuj i zeszklij na oliwie, dodaj do warzyw. Całość podduś jeszcze ok 15 minut i dopraw. Jak przestygnie, dodaj jajka. Pamiętaj, że musisz posmakować pasztet przed dodaniem jajek, czy jest wystarczająco słony. Wyłóż blaszkę prostokątną papierem lub wysmaruj tłuszczem i przełóż do niej masę. Piecz w piekarniku w 200 stopniach przez około godzinę.
* wykluczyć przy diecie bezglutenowej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz