wtorek, 23 października 2012

spaghetti z granulatem sojowym i warzywami


Co by tu dużo pisać...kolejna wersja wegetariańskiego, a przy wyłączeniu sera - wegańskiego spaghetti, pyszna, aromatyczna i zdrowa. Granulat połaczony z pomidorami stanowi znakomity zamiennik do typowego 'bolognese' i czyni danie treściwszym.

Przepis na 4 osoby.

1 opakowanie makaronu spaghetti z pszenicy durum
pół papryki żółtej i czerwonej (opcjonalnie)
pół bakłażana
pół cebuli
2 puszki pomidorów krojonych
2 ząbki czosnku
1 mozarella w zalewie (lub tarty ser żółty) (opcjonalnie)
1,5 szklanki granulatu sojowego
 pół kostki warzywnej
6 liści świeżej bazylii
oliwa z oliwek
szczypta papryki ostrej i słodkiej

szczypta oregano
sos sojowy
sól, pieprz
szczypta chili

1. Papryki, cebulę i bakłażana pokrój w drobna kostkę i podduś na oliwie z odrobiną wody i przypraw (sól, pieprz, sos sojowy, możesz dodać również mieszanki curry lub garam masala).

2. Do miski przełóż pomidory, wycisnij do nich czosnek przez praskę, dodaj liście bazylii , kilka kropel oliwy z oliwek i dopraw papryką ostrą. słodką i chili oraz pieprzem i solą. Całość zblenduj.

3. Granulat zalej szklanką bulionu warzywnego i poczekaj aż nasiąknie. Nastepnie dodaj do sosu pomidorowego.

4. W lekko osolonej wodzie ugotuj makaron i odcedź.

5. Sos pomidorowy podgrzej i polej nim makaron. Następnie dodaj na wierzch warzywa i posyp serem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz