czwartek, 25 października 2012

zupa cebulowa z grzankami



Cebula to królestwo witamin, minerałów, które dobrze wpływają na układ nerwowy i skórę. Zupa jest przepyszna, idealna na chłodne wieczory, rozgrzewająca i sycąca. Łatwa w wykonaniu, wspaniale komponująca się z czosnkowymi grzankami.

6 cebul
bulion warzywny
szczypta tymianku
2 łyżki masła lub odrobina oleju
pieprz, sól
szczypt ostrej papryki
sos sojowy
-----------------------------------------------------

kilka kromek chleba
łyżeczka masła
ząbek czosnku
pieprz, sól

1. Cebulę pokrój w piórka. Rozgrzej olej lub 2 łyżki masła rozpuść w głębokim garnku lub patelni (ja robiłam w woku). Przełóż cebulę, dodaj sól, pieprz, sos sojowy, tymianek i duś pod przykryciem aż zmięknie.

2. Sporządź bulion (na bazie włoszczyzny + ewentualnie dodaj kostkę warzywną) w ilości połowy dużego garnka.

3.Kiedy cebula będzie już miękka podlej ją wywarem i duś jeszcze chwilę. Połącz cebulę z bulionem i warzywami.

4. Lekko przestudź zupę i całość zblenduj.

5. Łyżkę masła wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem, pieprzem i solą. Posmaruj nim kanapki i zapiecz w piekarniku lub tosterze.








3 komentarze:

  1. Ostatnio coś mnie wzięło na cebule, a takiej typowo cebulowej zupy jeszcze nie jadłam, musze sobie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to znalazłam idealny przepis na zupę cebulową :)Dziękuję :) W najbliższym czasie zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń