piątek, 19 października 2012

ostra zupa-krem pomidorowo-paprykowa

Z miłości do pomidorowej :)

1-2 czerwone papryki
2 puszki pomidorów całych (w sezonie wiadomo - swoje pomidorki)
1 mała cukinia
1 średnia cebula
koper lub natka zielonej pietruszki
ok 1,5 litra bulionu warzywnego
(seler, pietruszka, por, 4 duże marchwie)
pieprz, sól
papryka ostra i słodka
szczypta bazylii
szczypta chili

W dużym garnku zagotuj wodę (połowa objętości) i dodaj  pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Po 10 minutach dodaj cząstki czerwonej papryki (bez ziaren). Gdy warzywka zmiękną, dodaj przyprawy i pomidory. Pogotuj jeszcze chwilę, a po przestygnięciu zblenduj. Podawaj najlepiej z grzankami lub z osobno ugotowanym ryżem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz