środa, 3 października 2012

kremowa pomidorowa z soczewicą i brązowym ryżem

To jedna z wielu naszych wersji ulepszania tradycyjnej pomidorowej 'jak u mamy'. Soczewica nadaje jej treści, ryż wyrazistości, bo czujesz każde jego ziarenko, a dzięki serkowi jest ona pysznie kremowa. Jeden talerz i po głodzie...

na duży gar dla całej rodziny musisz mieć:
3/4 garnka bulionu warzywnego
2 puszki pomidorów krojonych
mały słoiczek przecieru pomidorowego
3 woreczki ryżu brązowego
1 duży serek topiony śmietankowy
4 marchwie
2 garści soczewicy czerwonej
1 seler
1 por lub pół cebuli
bazylia świeża lub suszona
pieprz, sól
szczypta chili

Sporządź bulion na włoszczyźnie,dodaj soczewicę . Pogotuj przez ok 10 minut. Następnie wrzuć pomidory z puszki i koncentrat.W tym czasie ugotuj w osobnym garnku brązowy ryż. Do wywaru dodaj ser topiony i poczekaj aż się całkowicie rozpuści. Na koniec dodaj brązowy ryż i dopraw zupę do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz