wtorek, 16 października 2012

Ziemniaczane puree z białą kapustą i porem

Colcannon - to właściwa nazwa tego przysmaku. Treściwe danie o irlandzkim rodowodzie znakomicie urozmaici tradycyjny polski obiad. Nudne ziemniaki zastąpione ziemniaczanym puree z białą kapustą i porem to doskonała podstawa obiadu, który wedle uznania można wzbogacić przykładowo o jajko sadzone, bądź klopsiki. Proste w wykonaniu i bardzo smaczne.


Produkty:
mała główka białej kapusty (około 500g)
2 pory
7-8 ziemniaków
3 łyżki masła
pół szklanki mleka
sól, pieprz

Sposób wykonania:

Szatkujemy kapustę, gotujemy ją w garnku aż będzie miękka.Solimy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy około 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Na patelni (wykorzystałam patelnie wok) roztapiamy masło i dodajemy mleko. Szatkujemy pory, wrzucamy na patelnie. Dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy lekko widelcem. Wszystkie produkty łączymy na patelni. Doprawiamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz