środa, 24 października 2012

batoniki energetyczne z orzechami, miodem i czekoladą

Kochamy słodycze, bo poprawiają  nam nastrój, jednak najlepszym wyjściem jest zrobienie ich samodzielnie, gdyż jesteśmy pewni, że są zdrowe i zawierają same naturalne składniki.

Potrzebujesz (na standardową blachę do pieczenia):

150 gram margaryny roślinnej
3 łyżki miodu/ syropu z agawy
3 łyżki cukru trzcinowego
1,5 szklanki mieszanki musli (możesz oczywiście stworzyć ją sam/a dodając otręby, płatki owsiane,płatki kukurydziane suszone owoce itd.)
pół szklanki słonecznika
garść płatków migdałowych
szklanka orzechów włoskich
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka roślinnego

1. W rondlu rozpuść margarynę, dodaj miód/ syrop z agawy i cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki i na koniec zalej je rozpuszczoną wcześniej margaryną.
3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż całą masę, przygniatając ją do dna.
4. W garnuszku roztop czekoladę i dodaj 2 łyżki mleka.
5. Polej czekoladą masę.
6. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 15 minut.
7. Przestudź masę i schowaj na kilka godzin do lodówki - musi stężeć. Na koniec pokrój ją w prostokąciki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz