wtorek, 9 października 2012

Klopsiki ryżowe z cieciorką

Klopsiki z ryżem możesz zrobić w wersji i innym składnikiem. Z samą marchewka i pieczarkami (używając większej ilości tych składników niż w przepisie poniżej), możesz dodać kalafior, pietruszkę, soczewice lub jakiekolwiek warzywo, którego jesteś zwolennikiem :)








Składniki:

1 paczuszka ryżu (100g)
puszka cieciorki konserwowej (dostępna w tesco :D)
15 dag pieczarek
2 marchewki
1 cebula
1-2 jajka
sos sojowy, sól, pieprz, papryczka
bułka tarta, olej

Przygotowanie:
Ugotować ryż wg. przepisu na opakowaniu. Pieczarki,cebulę i marchewkę obrać i drobno pokroić - składniki dusić na patelni aż będą miękkie. Doprawić. Odsączyć ciecierzyce z puszki, wrzucić do miseczki, dodać składniki z patelni i zblendować. Dodać ryż, jajko, w razie potrzeby bułkę tartą. Formować małe klopsiki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz