piątek, 26 października 2012
roladki z cukinii
Produkty:
2 małe cukinie
około 8 - 12 pomidorków suszonych w zalewie
serek kanapkowy z bazylią
sól, papryczka, odrobina sosu sojowego
oliwa
Cukinie dokładnie umyć, pokroić wzdłuż, w cieniutkie plasterki, posypać solą, papryczką i polać odrobiną sosu sojowego - z obu stron. Odstawić na około 20 minut. Następnie podsmażać plastry na rozgrzanej patelni teflonowej lub grillowej (na oliwie). Gdy będą już miękkie, zdjąć z patelni i poczekać aż ostygną.
Pomidorki pociąć w paseczki szerokości nie więcej niż 1 cm.
Plastry smarować delikatnie serkiem na całej długości. Układać na nich od 1 do 3 kawałków pomidorów (pierwszy pomidor - na samym początku plastra, końcowy odcinek mniej-wiecej od połowy zostawić bez pomidorków, aby roladka nie rozwijała się).
Roladki można wykonać również wykorzystując bakłażan. Zamiast serka z bazylią można użyć dowolnego, ulubionego smaku, jednak bazylia świetnie komponuje się z suszonymi pomidorami.
Znakomicie spełniają rolę przekąski.
Etykiety:
bezglutenowo,
fit,
fit przekąski,
fit warzywa,
grill/piknik,
przekąski,
warzywa inaczej
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz