niedziela, 14 października 2012

kapuśniak - królestwo przypraw

Kochamy zupy. Dostarczają nam ogromnie dużo witamin, a w wywarze znajdujemy wszystkie najcenniejsze rzeczy, które wydobyły się z warzyw. Jedząc zupę szybko stajemy się syci, a w czasie sezonu chłodnych dni dostarcza nam dużo ciepła. Jedną z naszych ulubionych zup stanowi kapuśniak. Uzupełnia nam zasoby witaminy C, która chroni organizm m.in. przed przeziębieniami. Istnieje jednak kilka ważnych rzeczy, o których trzeba pamiętać przyrządzając tą zupę - ziemniaki do niej gotujemy osobno, gdyż gotując z kapustą staną się twarde i niesmaczne oraz ,co według mnie najważniejsze,  przyprawy, których zabraknąć nie może!

na duży garnek:

pół kilo kiszonej kapusty
włoszczyzna
3 spore ziemniaki
bulion warzywny
2 listki laurowe
5 ziaren pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna jałowca
łyżeczka kminku
sól

Zagotuj wodę z dwiema kostkami warzywnymi, dodaj pokrojoną w kostkę włoszczyznę i gotuj do miękkości. Kapustę potnij na mniejsze kawałki i wrzuć do wywaru.
W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój w grubą kostkę i ugotuj je w osolonej wodzie w osobnym, małym garnuszku.
Do zupy zacznij dodawać po kolei przyprawy, gotuj, aż kapusta zmięknie. Ugotowane ziemniaki odcedź, odparuj  i dodaj do zupy. Pogotuj wszystko razem jeszcze ok 10 minut, dopraw solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz