niedziela, 14 października 2012
Naleśniki bananowo - owsiane z czekoladą
Dziś prezentujemy naleśniki ,które ze zwykłego śniadania uczynią śniadanie mistrzów. Przyrządzone z płatkami owsianymi, otrębami, bananami i jabłkiem nie tyle będą ucztą dla podniebienia, ale też dadzą nam energii na cały dzień. Wersja dla łasuchów z sosem czekoladowym. Mniam!
Produkty i sposób przyrządzenia:
około 3-4 porcje
Ciasto naleśnikowe:
2 jaja
2 nieduże banany
1 duże jabłko
1 szklanka mleka
5 łyżek płatków owsianych
3 łyżki otrąb
około 1 szklanka maki
sól, cukier, pół łyżeczki sody
1 łyżka migdałów
1 łyżka rodzynek
olej do smażenia
Jaja rozbić, roztrzepać. Dodać starte banany i jabłko, mleko płatki, otręby - odstawić na około 20 - 30 minut (płatki napęcznieją). W zależności od powstałej konsystencji dodawać stopniowo mąkę ze szczyptą soli, łyżeczką cukru oraz sodą. Rodzynki sparzyć i pokroić w malutkie kawałeczki. Dodać wraz z migdałami do masy naleśnikowej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, formując na patelni okrągłe placuchy (mniej-więcej wielkości talerza deserowego, aby łatwo było je obrócić).
Sos czekoladowy:
3 łyżki margaryny
0,5 szklanki mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki cukru
około 3 łyżki kakao
Margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać mleko, cukier. Kiedy zacznie się gotować, dodać kakao i mieszać kilka minut, podgrzewając wszystko na małym ogniu.
Gotową, ciepła masą polać gotowe naleśniki.
Następnie częstować innych i zbierać pochwały :)
Muszę przyznać, ze to najsmaczniejsze naleśniki na słodko, które kiedykolwiek zrobiłam :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
zdecydowanie - moje ulubione :)
OdpowiedzUsuń