wtorek, 9 października 2012
Klopsiki ryżowe z sosem pomidorowym
Kuchnia wegetariańska zaskakuje kolorami potraw. Inny pomysł na klopsiki z ryżem.
Równie dobre klopsiki w wersji ze szpinakiem zamiast brokułu. Zielone klopsiki ze szpinakiem w połączeniu z czerwonym sosem marchewkowo-pomidorowym dają świetny efekt kolorystyczny.
Składniki:
Klopsiki:
1 paczuszka ryżu
1 średni brokuł (lub 150 g szpinaku)
około 5 średnich pieczarek
puszka groszku konserwowego
cebula
jajko
sól,pieprz, sos sojowy
bułka tarta
olej
Sos:
3 średnie marchewki
około 7 pieczarek
puszka pomidorów krojonych
mała cebula czerwona
kostka bulionu warzywnego
sól, pieprz, papryczka
olej lub masło
do tego pietruszka i kilka różyczek brokuła
Przygotowanie:
Klopsiki:
Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Ugotować brokuł (zostawić kilka różyczek do dekoracji). Pieczarki i cebule obrać, pokroić i dusić na patelni. Doprawić. Groszek odsączyć, wrzucić do miseczki, dodać brokuł (szpinak) i składniki z patelni i zblendować. Dodać groszek i jajko. Formować małe klopsiki, obtaczać w bułce i smażyć na rozgrzanym ojeju.
Sos:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę i pieczarki obrać i pokroić w talarki - dusić na patelni, doprawić. Do marchewki dodać pomidory z puszki, kostkę bulionu, zalać trochę wodą i gotować tak długo aż marchewka będzie miękka. Następnie zblendować i dodać pieczarki.
Usmażone klopsiki ułożyć na talerzu, polać gęstym sosem i udekorować różyczkami brokułu i pietruszką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz