Przepis znalazłam we włoskiej gazetce kulinarnej. Zdjęcie kolorowej tarty zdeterminowało mnie do stawienia czoła tłumaczeniu całej receptury. Na szczęście wysiłek się opłacał, a zadanie okazało się łatwiejsze niż myślałam. Autor polecił wykorzystać gotowe ciasto brisé, ale można upiec własny spód tarty.
1. 1 krążek ciasta brisé
szklanka mąki
180 g masła
1 żółtko
sól
5 łyżek zimnej wody
Ugniatamy wszystkie składniki, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 h.
2. beszamel:
25 g masła
3 płaskie łyżki mąki
300 ml mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
łyżeczka gałki muszkatołowej
3 płaskie łyżki mąki
300 ml mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
łyżeczka gałki muszkatołowej
2. Kiedy całkowicie się rozpuści, na małym ogniu ciągle mieszając dodajemy po jednej łyżeczce mąki. Dokładnie rozprowadzamy (trzepaczką do jajka) i dodajemy kolejno następne porcje mąki.
3. Do gładkiej masy, wciąż mieszając dodajemy mleko wymieszane w sokiem z cytryny, małymi porcjami.
4. Dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzy i gałkę muszkatołową.
5. Doprowadzamy sos do zgęstnienia.
(Uwaga! Łatwo jest go przypalić, dlatego pamiętajmy o ciągłym mieszaniu i o tym, że gęstnieje w ciepłym garnuszku nawet po zdjęciu z ognia.)
3.do tego:
starty ser grana (lub parmezan) 40g
3 marchewki
3 małe cukinie
2 jaja
oliwa
1. Formę do tarty należy wysmarować oliwą, następnie ułożyć w niej ciasto. Jeśli robisz samodzielnie spód, wykorzystaj wskazówki z wcześniejszego przepisu na tartę klik.
2.Do beszamelu (nie może być gorący) dodajemy 2 jaja i ser. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
3. Marchewkę i cukinie myjemy, marchewkę obieramy.
Wykorzystując obieraczkę do warzyw, mocniej dociskając, 'tniemy' je w cienkie paseczki.
4. Cukinie należy posolić i odstawić na około 15 minut, następnie opłukać pod bieżąca, zimną wodą i osuszyć.
5. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
6. Do formy wlać ciasto, ułożyć na nim paseczki warzyw i drewniana końcówka np. łyżki starać się tworzyć z nich spiralę.
7. Wszystko włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok 40 minut, aż powierzchnia upiecze się na złoty kolor.
8. Servite :)
Wygląda rewelacyjnie :) Bardzo optymistycznie dzięki tylu kolorom :)
OdpowiedzUsuńprawda ! wygląda bardzo smakowicie : >
OdpowiedzUsuńmusze się kiedyś zmierzyć z tartą koniecznie.