Dziś ponownie tarta. Kruche ciasto i bardzo nieskomplikowane, zawsze udane połączenie składników. Viva Italia!
Na ciasto kruche:
szklanka mąki
180 g masła
1 żółtko
sól
5 łyżek zimnej wody
Ugniatamy wszystkie składniki, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 h.
Farsz:
mrożone liście szpinaku (450 g)
2 łyżki śmietany 18%
gałka muszkatołowa
2 ząbki czosnku przeciśnięte
pieprz, sól
młoda cebulka
kulka mozarelli
kilka pomidorków koktajlowych
1. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy, doprawiamy i dodajemy śmietanę, czosnek i cebulkę. Chwilę trzymamy na ogniu mieszając.
2. Pomidorki kroimy w plasterki, mozarellę w kostkę.
3. Ciasto wykładamy na formę do tarty (26 cm), nakłuwamy widelcem. Kładziemy papier do pieczenie i kubek fasoli, by ciasto nie wstało. Pieczemy 10 min. w 180 st., następnie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 7 minut.
4. Wykładamy szpinak na ciasto, mozarellę i pomidorki. Pieczemy ok. 10 minut.
bardzo lubię takie zdrowe tarty:)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie;)
OdpowiedzUsuńLubię takie kolorowe, warzywne tarty. Te pomidorki sprawiają, że wygląda wesoło :)
OdpowiedzUsuń