czwartek, 11 lipca 2013

pleśniak z czerwoną porzeczką i agrestem



Składniki:
0,5 kostki margaryny
0,5 kostki masła
1 drobnego cukru
3 łyżki cukru pudru
4 jaja (białka i żółtka osobno)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki + 1 łyżka mąki
cukier waniliowy
bułka tarta
kwaśne owoce (np. porzeczki, agrest)
2 łyżki dżemu lub powideł

Zimne masło i margarynę tniemy na kawałki i łączymy z cukrem, żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie ugniatamy. 2/3 ciasta odkładamy. Do pozostałej 1/3 ciasta dodajemy cukier waniliowy i łyżkę mąki - ugniatamy. Obie części wkładamy do lodówki na około godzinę.
Blachę należy wysmarować tłuszczem, następnie posypujemy ją bułką tartą. Wykładamy na blasze większą część ciasta. Ciasto należy wysmarować cieniutko dżemem i wyłożyć owocami.
Białka ubić z cukrem pudrem i rozprowadzić na owocach.
Na sama górę zetrzeć mniejszą część ciasta, na tarce, na cała powierzchnię.
Piec w temp. 180 stopni ok 40- 50 minut.




1 komentarz: