poniedziałek, 1 lipca 2013

zupa krem z cieciorki i pomidorów


Składniki:
0,5 litra bulionu warzywnego
puszka ciecierzycy
puszka pomidorów
1 cebula
2 ząbli czosnku
2 łyżki oliwy
natka pietruszki
sól, pieprz
bazylia, majeranek, tymianek, papryczka
*mały jogurt naturalny lub śmietana

*polecamy podawać z grzankami z masłem czosnkowym

1. Cebulkę i czosnek podsmażyć na oliwie.
2. Ugotować bulion. Dodać do niego posztakowaną natkę.
3. Cieciorkę, pomidory i składniki usmażone na patelni zblendować, następnie dodać do bulionu.
4. Gotować około 15 - 20 minut, w razie potrzeby zblendować raz jeszcze.
5. Doprawić dodać zioła.
*6. Na każdej porcji podanej w miseczce zrobić kleksa z jogurtu lub śmietany.



3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna zupa i w ogóle śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyychaa, zjadłabym taką, szczególnie teraz, kiedy pogoda w lato nie dopisuje: )

    OdpowiedzUsuń