piątek, 5 lipca 2013

tarta z kremowym szpinakiem i pomidorkami

Dziś ponownie tarta. Kruche ciasto i bardzo nieskomplikowane, zawsze udane połączenie składników. Viva Italia!



Na ciasto kruche:

szklanka mąki
180 g masła
1 żółtko
sól
5 łyżek zimnej wody

Ugniatamy wszystkie składniki, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 h.

Farsz:

mrożone liście szpinaku (450 g)
2 łyżki śmietany 18%
gałka muszkatołowa
2 ząbki czosnku przeciśnięte
pieprz, sól
młoda cebulka
kulka mozarelli
kilka pomidorków koktajlowych

1. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy, doprawiamy i dodajemy śmietanę, czosnek i cebulkę. Chwilę trzymamy na ogniu mieszając.
2. Pomidorki kroimy w plasterki, mozarellę w kostkę.
3. Ciasto wykładamy na formę do tarty (26 cm), nakłuwamy widelcem. Kładziemy papier do pieczenie i kubek fasoli, by ciasto nie wstało. Pieczemy 10 min. w 180 st., następnie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 7 minut.
4. Wykładamy szpinak na ciasto, mozarellę i pomidorki. Pieczemy ok. 10 minut. 




3 komentarze: