wtorek, 29 października 2013

sałatka z gruszką i ciepłym sosem miodowo-musztardowym

 
Składniki:
2 małe gruszki
3/4 szklanki orzechów włoskich
150 g sera mozzarella
130 g rukoli
70 g mieszanki sałat (około pół standardowej paczki)

sos:
3 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
1 łyżka wody

Gruszki obrać i pokroić w nieduże prostokąty. Ser pokroić w kosteczkę.  Rukolę i sałatę przesypać do dużej miski, do tego dodać gruszki i ser.
Sos: wszystkie składniki na sos umieścić w małym garnuszku i podgrzać aby uzyskać gładką konsystencje.
Orzechy (oczywiście bez łupinek) dodać do ciepłego sosu. Sosem z orzechami polać składniki w misce, delikatnie wymieszać. Podawać z ciepłym sosem.


4 komentarze:

  1. gruszka i ten sos! coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruszkowy zawrót głowy :) Wspaniałe połączenie, jedno z moich ulubionych jesiennych zestawień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste, pyszne i zdrowe, takie przepisy lubię :).

    OdpowiedzUsuń