Dziś banalne ciasteczka z przemyconą we wnętrzu dynią z dodatkiem słodkich lentilków, które zachęcą do spróbowania każde dziecko.
1 szklanka puree z dyni
łyżeczka startej skórki cytryny
2,5 szklanki mąki
1 jajko
200 g miękkiego masła lub margaryny
1 szklanka cukru zwykłego lub brązowego
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mała łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej zmielonej
odrobina przyprawy korzennej z młynka
szczypta soli
1. Wszystkie składniki zagniatam. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni bez termoobiegu.
2. Blachę wykładam papierem do pieczenia, łyżką nakładam ciasto i wygładzam na kształt okrągły.
3. Dekoruję lentilkami i wkładam do nagrzanego piekarnika.
4. Kiedy ciastka lekko urosną zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę na dolnej półce ciastka przez ok. 20 - 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz