sobota, 19 października 2013

dyniowe ciastka z lentilkami

kocham dynię. najbardziej chyba za jej uniwersalność, kiedy to mogę zrobić z niej pyszną, wytrawną zupę, a później upiec z jej udziałem coś słodkiego. Każda pora roku obfituje w coś niezastąpionego, za czym tęskni się cały rok i jesienią jest to dla mnie właśnie dynia.

Dziś banalne ciasteczka z przemyconą we wnętrzu dynią z dodatkiem słodkich lentilków, które zachęcą do spróbowania każde dziecko.



1 szklanka puree z dyni
łyżeczka startej skórki cytryny
2,5 szklanki mąki
1 jajko
200 g miękkiego masła lub margaryny
1 szklanka cukru zwykłego lub brązowego
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mała łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej zmielonej
odrobina przyprawy korzennej z młynka
szczypta soli

1. Wszystkie składniki zagniatam. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni bez termoobiegu.
2. Blachę wykładam papierem do pieczenia, łyżką nakładam ciasto i wygładzam na kształt okrągły.
3. Dekoruję lentilkami i wkładam do nagrzanego piekarnika.
4. Kiedy ciastka lekko urosną zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę na dolnej półce ciastka przez ok. 20 - 30 min.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz