Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
400 g świeżego szpinaku
1 cebula
120g mozzarelli
sól, pieprz
oliwa
odrobina mąki
*pół szklanki czerwonej soczewicy
Potrzebujesz:
dużą, głęboką patelnię
foremki do muffinek
1. Cebulkę należy poszatkować i podsmażyć na oliwie (posolić), do cebulki dodać szpinak, dusić około 10 minut. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną w kosteczkę mozzarelle. Zdjąć przykrywkę i pozwolić, aby nadmiar wody odparował. Doprawić solą i pieprzem.
*do babeczek możesz dodać ugotowaną w bulionie soczewicę
2. Delikatnie rozwałkuj ciasto francuskie. Podziel na 12 kwadracików. Każdy kwadracik ułóż w foremce i nadziej do (*na dno soczewicą i) farszem. Zagnij rogi ciasta do środka.
Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni, tak długo aż ciasto delikatnie się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz