Niby banał, ale przez długi czas spędzał mi sen z powiek, zanim nabrałam wprawy w robieniu klasycznego sosu zaliczyłam wiele potknięć.
Sos beszamelowy ("béchamel") jest często używany przy zapiekankach warzywnych jak i dodawany do gotowanych warzyw. Podobno wymyślony został przez francuskiego urzędnika Louisa de Béchameil, stąd nie trudno domyślić się pochodzenia nazwy.
Składniki:
25 g masła
3 płaskie łyżki mąki
300 ml mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
łyżeczka gałki muszkatołowej
1. Roztapiamy masło w rondelku.
2. Kiedy całkowicie się rozpuści, na małym ogniu ciągle mieszając dodajemy po jednej łyżeczce mąki. Dokładnie rozprowadzamy (trzepaczką do jajka) i dodajemy kolejno następne porcje mąki.
3. Do gładkiej masy, wciąż mieszając dodajemy mleko wymieszane w sokiem z cytryny, małymi porcjami.
4. Dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzy i gałkę muszkatołową.
5. Doprowadzamy sos do zgęstnienia.
(Uwaga! Łatwo jest go przypalić, dlatego pamiętajmy o ciągłym mieszaniu i o tym, że gęstnieje w ciepłym garnuszku nawet po zdjęciu z ognia.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz