środa, 23 października 2013

tarta z leśnymi grzybami i camembertem

Do tarty wykorzystałam suszone grzyby, ale pasować będą także świeże. I nie, pieczarki nie dadzą takiego samego efektu :) Przepisów na tartę było już sporo a więc odsyłam do działu TARTY, no chyba że macie swój własny, ulubiony, to śmiało. Zupełnie można sobie odpuścić śmietanę, gdyż kremowego smaku nada camembert, ja użyłam firmy Turek z leśnymi grzybami (ma także podpuszczkę syntetyczną), który idealnie wzmocnił smak.



składniki na ciasto na tartę +
1,5 szklanki suszonych grzybów
mała cebula
biała, krótka część pora
ząbek czosnku
krążek camemberta
2 jaja
opcjonalnie odrobina śmietany dodana do grzybów
olej

1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy przez min. godzinę.
2. Zagniatamy ciasto na tartę i wkładamy do lodówki na godzinę.
3. Grzyby płuczemy dokładnie i gotujemy aż będą miękkie.
4. Cebulę i por kroimy w krążki i smażymy na odrobinie oleju razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, z dodatkiem soli.
5. Grzyby odcedzamy, siekamy, mieszamy z cebulą i ewentualnie dodajemy odrobinę śmietany. Chwilę smażymy razem.
6. Po wystudzeniu mieszamy z jajkiem i doprawiamy.
7. Ciasto wykładamy na formę do tarty, podpiekamy i wykładamy masę. Kładziemy pokrojony w kostkę camembert i pieczemy dalej (patrz link do przygotowania tarty).






1 komentarz:

  1. Cudowna... również robiłam, ale ze świeżych opieńków :).

    OdpowiedzUsuń