wtorek, 8 października 2013

wegańskie burgery z soczewicy, papryki i orzechów laskowych


szklanka zielonej soczewicy (Sante)
papryka czerwona
2 ząbki czosnku
mała cebula
3/4 szklanki orzechów laskowych
2 łyżki mąki lub kaszy manny
pieprz, sól
suszone zioła
chili w proszku
olej do smażenia

1. Soczewicę i drobno pokrojoną paprykę gotujemy w osolonej wodzie lub bulionie.
2. Cebulę drobno kroimy i szklimy razem z czosnkiem na odrobinie oleju.
3. Wszystko studzimy i blendujemy ze sobą niedokładnie.
4. Orzechy prażymy na suchej patelni, pozbywamy się łupinek i kroimy w cząstki. Dodajemy do masy.
5. Doprawiamy, dodajemy mąkę lub kaszę (można też bułkę tartą), formujemy dość sporą kulkę i kładziemy na rozgrzany olej. Spłaszczamy widelcem i smażymy z obu stron.


2 komentarze: