niedziela, 13 października 2013

frittata z salami i ziemniakami

Frittata, omlet, tortilla..nazw wiele i zawsze chodzi o pyszny jajeczny placek z ulubionymi dodatkami. Dziś wersja z wykorzystaniem wędliny salami od Polsoji i aromatycznymi ziemniaczkami, czosnkiem i cebulą. Palce lizać :)




Na 2 spore omlety:

8 jaj
7 plasterków wędliny sojowej o smaku salami (Polsoja)
2 średnie ziemniaki
1 mała cebula
ząbek czosnku
sól ziołowa (Prymat)
przyprawa do ziemniaków
dowolne suszone zioła i przyprawy
olej do smażenia

1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
2. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na oleju ziemniaki z cebulą i czosnkiem, solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaka i innymi. Często mieszamy aż ziemniaki zmiękną.
3. Studzimy ziemniaki, jajka roztrzepujemy z odrobiną soli i pieprzu. Kroimy w kostkę wędlinę i mieszamy z jajkiem, dodajemy ziemniaki.
4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy połowę masy, przykrywamy pokrywką i na małym ogniu przygotowujemy omlet. Delikatnie obracamy na drugą stronę.

Do dania idealnie pasuje dip czosnkowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz