poniedziałek, 14 października 2013

sałatka z komosy ryżowej

Quinoa, czyli komosa ryżowa, zawiera masę szczególnie ważnych w diecie wegetariańskiej witamin i minerałów, pełnowartościowe białko roślinne i tłuszcze nienasycone. Jest produktem bezglutenowym. Między innymi z tych powodów zaliczana jest do "superfoods" :))
To tylko jedna z wielu propozycji! Użycie komosy jest bardzo wszechstronne. Na ciepło, na zimno, na słodko, na słono, w kaszkach, napojach, burgerach, z sosem czy warzywami. Wszystko zależy od Waszej inwencji. Zatem do dzieła!
Więcej do poczytania o produkcie :) --> quinoa


1 szklanka suchej komosy ryżowej (lub 1 puszka)
1 biała cebulka
10-12 pomidorków koktajlowych
15 ciemnych oliwek
10 szparagów
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz
szczypta papryczki ostrej

1. Komosę gotować, ostudzić.
2. Szparagi oczyścić gotować w osolonej wodzie około 5 minut (bez twardych końcówek). Schłodzić pod zimną woda i osuszyć.
3. Pomidorki umyć i pokroić na połówki. Niektóre oliwki pokroić w połówki. Cebulkę obrać i pokroić w piórka. - wszystko wymieszać z komosą.
4.  Do sałatki dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem i papryczką - dokładnie wymieszać.
5. Do każdej porcji sałatki dodawać kilka szparagów.

2 komentarze:

  1. Komose bardzo lubie i czesto uzywam w kuchni. Gdzie dorwalas komose w puszce?

    OdpowiedzUsuń
  2. Obecnie jestem we Włoszech, w prowincji Macerata, tu zastałam o wiele bogatszy asortyment w sklepach ze 'zdrową żywnością'. W Polsce nie spotkałam się jeszcze z komosą w puszce, ale warto poszukać. :) Daj znać jeśli się natkniesz na takowe cudo ! :)

    OdpowiedzUsuń