czwartek, 3 października 2013

ciastka ze szpinakiem i wędliną sojową

Zaczynamy testować produkty, które przysłała nam Polsoja i na pierwszy rzut sprawdzamy, jak wędliny nadają się do zakąsek. Okazuje się, że do takich ciasteczek nadają się świetnie, gdyż ciasto francuskie piecze się szybko i nie zmienia ani struktury ani smaku wędliny. Polecamy taką przekąskę na imprezy lub na kolację, koniecznie na ciepło!


Potrzebujesz:
1 op. ciasta francuskiego
opakowanie wędlin sojowych o smaku szynki (Polsoja)
200 g mrożonych, rozdrobnionych liści szpinaku
ząbek czosnku
śmietankę sojową (niekoniecznie)
sól, pieprz
ew. ser w wersji wegetariańskiej

1. Szpinak rozmrażamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz oraz łyżkę śmietanki.
2. Ciasto rozwijamy, rozkładamy szynkę i przestudzony i odparowany szpinak równomiernie. W wersji wegetariańskiej posypujemy serem po całości.
3. Zwijamy w rulon ciasto i kroimy nożem z ząbkami na krążki o boku 2 cm.
4. Pieczemy w 180 st. przez ok. 25 min.


2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne ciasta :)Uwielbiam ciasto francuskie w wersji ze szpinakiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie pałaszowała, pychotka, przepis trafia do moich ulubionych

    OdpowiedzUsuń