wtorek, 29 stycznia 2013
sałatka z selerem konserwowym i ananasem
Kolejny raz ananas sprawdza się w nietypowym połączeniu. Podstawa to seler i ananas oraz jajko, reszta dodatków to Twój wybór, a pasuje wiele. Nasza wersja całkiem na bogato :)
Składniki:
seler konserwowy - 1 słoik
4 jaja
4 plastry ananasa
mała puszka kukurydzy
pół cebulki lub biała część pora
małe jabłko
ok. 3 łyżek startego sera żółtego
majonez
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
(świeżo mielony pieprz czarny - Prymat)
1. Jajka ugotować na twardo. Odsączyć seler, plastry ananasa i kukurydzę z zalewy. Obrać jabłko i zetrzeć na tarce. Pokroić cebulkę bardzo drobno. Plasrty ananasa pokroić w kosteczkę.
2. Jajka pokroić w kostkę, dodać seler, kukurydzę, jabłko, cebulkę, kawałki ananasa.
3. Dodać majonez, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i doprawić, dokładnie wymieszać.
4. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie jeszcze raz wymieszać.
5. Przełożyć sałatkę do innej miski i przykryć całość startym serem żółtym - sałatka gotowa do podania.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Lubimy bardzo tą sałatkę :)
OdpowiedzUsuńu nas często pojawia się taka sałatka na kuchennym stole :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że uda mi się (kiedyś) odwiedzić Was podczas czwartkowego gotowania :)
zasyłam moc pozdrowień!