piątek, 18 stycznia 2013

focaccia-włoskie pieczywo

Focaccia to nic innego jak włoski rodzaj pieczywa podawany jako przystawka lub jako dodatek do potraw. Moje bułeczki zrobione są z dodatkiem cebuli, oregano i soli morskiej.
Przepis zaczerpnięty z książki kucharskiej Pani Małgorzaty Kalicińskiej.




0,5 kg mąki pszennej
3 dag drożdży
400 ml letniej wody
2-3 łyżki oliwy
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 mała cebulka
olej

na wierzch (opcjonalnie)
sól morska
oregano

1. Drożdże rozpuść w pół szklanki letniej wody, wymieszaj z łyżką mąki, cukrem i odstaw na 15-20 min.
2. W misce wymieszaj mąkę z oliwą i solą.
3. Zagnieć ciasto i ew. dodawaj wody, musi być elastyczne i niezbyt twarde.
4. Ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce aż zwiększy swą objętość dwukrotnie.
5. Cebulę zeszklij na oliwie z dodatkiem soli.
6.. Zagnieć ponownie ciasto, blachę wysmaruj oliwą. Formuj kulki i układaj na blasze. Zrób dołki palcami w cieście.
7. Na wierzch posyp oregano i kilka ziaren morskiej soli.
8. Odstaw ciasto jeszcze na pół godziny, a później piecz w 220 stopniach przez 10-12 minut.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz