sobota, 12 stycznia 2013

tagliatelle z suszonymi pomidorami, szpinakiem, mozarellą i orzechami

Pora na wrzucenie przepisu potrawy, którą również prezentowałyśmy na ostatnich obiadach. Zdjęcia może nie są powalające, gdyż nie do końca w klubie sprzyja nam oświetlenie, ale zapewniamy, że to danie jest naprawdę warte zachodu :) Nazwałyśmy to ciepłą sałatką, ale smakuje również wyśmienicie jako danie na zimno.


dla 4 osób (proporcje nieco ulepszone):

250 g makaronu tagiatelle
szklanka drobno pokrojonych suszonych pomidorów
1 mozarella
250 g szpinaku baby
ok. szklanka drobno pokrojonych orzechów włoskich
oliwa o smaku pepperoni (uwaga tu zamiennik - dobra oliwa z oliwek + odrobina pieprzu cayenne, czyli chili)
ząbek czosnku
sól

1. Makaron ugotuj z dodatkiem soli i oliwy. Odcedź.
2. Mozarellę pokrój w kostkę, wymieszaj z suszonymi pomidorami i orzechami.
3. Szpinak zblanszuj z dodatkiem soli i przeciśniętym czosnkiem.
4. W dużym garnku wymieszaj wszystkie składniki. Lekko podgrzej, skrop oliwą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz