piątek, 4 stycznia 2013

spaghetti z ciecierzycą

Kolejne gotowanie na żywo już za nami. Dziękujemy wszystkim za przybycie i do następnego razu. A tu oto przedstawiamy przepis na spaghetti, które niektórzy z was mieli okazję próbować.

Uwaga:  Podane proporcje wystarczą na jakieś 6 dużych porcji (gdyż przygotowywałyśmy dla większej ilości osób).

 0,5 kg makaronu do spaghetti
2 puszki pomidorów krojonych
3 ząbki czosnku
1 cebula
bazylia świeża
2-3 łyżki mąki
1 puszka cieciorki konserwowej
pieprz, sól
chili
papryka słodka
łyżeczka cukru
oliwa do smażenia

ser tarty na wierzch (opcjonalnie)

1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, przesmaż przeciśnięty czosnek, poszatkowaną cebulę i drobno pokrojoną bazylię, dopraw do smaku.
2. Do usmażonej cebuli dodaj pomidory w puszce, delikatnie przypraw solą, pieprzem, papryką i chili. Gotuj na dużym ogniu bez przykrycia, by wyparowała woda. Dodaj ciecierzycę.
3. Po około 15 minutach rozrób w połowie szklanki wody mąkę i dolej do pomidorów by zagęścić.
4. Sos smakuj i doprawiaj według własnego gustu.


5. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź.
6. Nakładaj makaron, polewaj na wierzch sosem. Ewentualnie dodaj trochę tartego sera na wierzch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz