poniedziałek, 14 stycznia 2013

roladki z ciasta francuskiego z burakami i serem pleśniowym


Składniki:
5 niedużych buraczków
30g szpinaku mrożonego
20g pieczarek
ser pleśniowy z ziołami
sól, pieprz
sos sojowy
*garść świeżego szpinaku
 1 op. ciasta francuskiego
jajko
odrobina mąki
*folia aluminiowa

Buraczki dokładnie oczyszczamy pod wodą (np. szczoteczka), zawijamy w filie aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez około 40 minut (muszą być al dente).
Obieramy i oczyszczamy pieczarki, kroimy w kostkę i podmarzamy. Lekko doprawiamy. Do nich dodajemy rozmrożony szpinak, całość łączymy i starannie doprawiamy sola, pieprzem i sosem sojowym. Całość nie może być zbyt mokra
Kiedy buraczki są gotowe, wystygną rozwijamy je obieramy z mundurków i kroimy je w kosteczkę (ok 1 cm).
łączymy je ze szpinakiem oraz dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy. W razie potrzeby doprawić.


Stolnicę wysypujemy delikatnie mąką, rozwijamy na niej ciasto francuskie kroimy wzdłuż na 3 paski. Każdy z nich na całości wykłdamy powstałą masą (możemy dodać świeży szpinak).
Zwijamy roladki zlepiając ciasto na końcu.
Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą roladkę smarujemy jajkiem.
Wkładamy do rozgrzanego do 180 st piekarnika, pieczemy ok 25 minut (aż ciasto się zarumieni).
Roladki kroimy w mniejsze używając noża z ząbkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz