wtorek, 1 stycznia 2013

roladki ze szpinakiem, jajkiem i fetą



1 opakowanie ciasta francuskiego
250 g świeżego szpinaku
kilka pieczarek
mała cebulka
130 g sera typu feta (pół kostki)
2 ugotowane na twardo jajka
pieprz, sól
oliwa

1. Pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oliwie, dodaj trochę soli.
2. Szpinak opłucz i dodaj do usmażonych pieczarek, duś pod przykryciem aż zmięknie.
3. Fetę pokrój w kostkę i dodaj do warzyw.
4. Kiedy feta się lekko rozpuści, pokrój jajka w kostkę i dodaj do całości.
5. Ciasto rozwiń, podziel nożem wzdłuż na cztery pasy. Na każdy rozłóż farsz po całej długości i zawijaj i sklej delikatnie koniec ciasta.
6. Ostrym nożem pokrój każdą roladę na trzy.
7. Piecz w piekarniku, 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 12 minut.



1 komentarz: