środa, 9 stycznia 2013

pieczarki nadziewane kolorowym ryżem

Już po nowym roku, ale my zostajemy jeszcze w karnawałowym nastroju, przynajmniej w kuchni :) Danie to może posłużyć jako wspaniała imprezowa przystawka lub nawet jako obiad. Można przygotować je moim sposobem, czyli na patelni lub w wersji light - w piekarniku bez panierki.
 

szklanka białego ryżu luzem lub pół paczki ryżu białego
15 dużych lub chociaż średnich, ładnych pieczarek
pół papryki czerwonej
pół papryki żółtej
pół cebuli czerwonej lub białej
curry
pieprz, sól
olej do smażenia
bułka tarta
1 jajko
opcjonalnie odrobina tartego sera na wierzch

1. Pieczarki opłucz, obierz, wykrój nóżki (lub wydrąż je lekko głębiej).
2. Nóżki, papryki, cebulę pokrój w drobną kostkę, podduś, posol.
3. Dodaj curry do ryżu i wymieszaj z miękkimi warzywami.
4. Górę kapelusza mocz w osolonym, roztrzepanym jajku i panieruj w bułce.
5. Środek kapeluszy faszeruj masą ryżową z małym kopczykiem. Dognieć lekko dłonią.
6. Rozgrzej oliwę na patelni i połóż pieczarki farszem do góry. Smaż na średnim ogniu.
7. Posyp na wierzch tartym serem każdą pieczarkę i przykryj pokrywką patelnie do momentu rozpuszczenia się sera. Podawaj na ciepło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz