poniedziałek, 21 stycznia 2013

sałatka curry z brązowym ryżem

Zapomniałam o istnieniu tej sałatki. Bardzo się cieszę, że jednak gdzieś w zakamarkach wyszukałam ten przepis i mogę się nim z Wami podzielić, bo jest ona jednym wielkim szaleństwem dla podniebienia. Jeśli nie boisz się łączyć nietypowych składników to musisz ją jak najszybciej wypróbować.

Dla tych co jeszcze może nie wiedzą - ryż brązowy trzeba jeść!:) jest to bogate źródło witamin, błonnika, magnezu, białka i wielu innych,a wszystko to znajduje się w jego skorupce. Jest o wiele zdrowszy niż ryż biały, a według nas o wiele smaczniejszy.




paczka brązowego ryżu
pół puszki ananasa w kostce
mała puszka kukurydzy (150 g)
1 czerwona papryka
6 mandarynek (mogą być te z puszki)

sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
pół łyżeczki curry
pół łyżki oleju 2 spore ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
2 łyżki syropu z ananasa
kilka kropel sosu sojowego
pieprz, sól

1. Składniki sałatki kroimy w kostkę.
2. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
3. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu + dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
4. Łączymy sos z sałatką. Dajemy jej się przegryźć w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz