środa, 2 stycznia 2013

idealne cienkie ciasto na pizzę

Na pewno wielu z Was miewa problemy z przygotowaniem dobrego ciasta na pizzę. Sama testowałam już dziesiątki przepisów, ale chyba w końcu trafiłam na najlepszy. Ciasto świetnie nadaje się także do sporządzenia małych imprezowych pizzerek.

3 szklanki mąki
1,5 szklanki ciepłej wody
40 g drożdży
pół łyżeczki soli
odrobina oliwy z oliwek

1. Mąkę wymieszaj z solą.
2. Drożdże wymieszaj z wodą, w mące zrób kopczyk i wlej rozczyn.
3. Zagniataj ciasto, a jeśli jest za rzadkie, dodawaj po trochu mąki.
4. Dodaj odrobinę oliwy i ugnieć z ciasta kulę. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
5. Formę nasmaruj oliwą, rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie.
6. Pieczemy w 240 stopniach samo ciasto przez ok. 10 minut, później kładziemy składniki i pieczemy do momentu zrumienienia się sera.


5 komentarzy:

  1. pysznie wygląda,uwielbiam pizze na cienki cieście

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę spróbować, choć ciasta drożdżowe zazwyczaj mi nie wychodzą, ale może tym razem się uda :-) bo też szukam przepisu idealnego na spód do pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja mam pytanko, robiłam dzisiaj pizzę z podobnych proporcji i nie wiem co jest, ale ciasto wyszło mi (fakt cienkie) ale strasznie suche, twarde... nie wiem czemu, ani nie trzymalam go za długo w piekarniku. Twoje ciasto po upieczeniu jest miękkie, chodzi mi o boczki (no i w sumie spód)..??:)

    OdpowiedzUsuń
  4. hej :) może za dużo mąki dałaś, dlatego było twarde. nasze wyszło okej, mięciutkie, a boki chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń