środa, 23 stycznia 2013

pierogi z pieczarkami i mozarellą

Pewnie dla wielu z Was pierogi kojarzą się wyłącznie z wigilią, u nas jednak jest inaczej:) Wystarczy trochę chęci i czasu, by zrobić samodzielnie nieziemskie pierogi z ulubionym farszem. Dziś u nas pierogi z pieczarkami, a do tego barszcz. Prosto i pysznie :)



ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
ciepła, przegotowana woda
sól

farsz:
450 g pieczarek
1 cebula
1 kulka mozarelli
olej
sól, pieprz

1. Zrób kopczyk z mąki i wlewaj powoli do niego ciepłej wody. Dodaj sól i wyrabiaj ciasto.
2. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki wielkości piłeczki pingpongowej, każdą małą kuleczkę rozgnieć dodatkowo palcami.
3. Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w kostkę i podduś. Lekko zblenduj i dodaj mozarellę pokrojoną w drobną kostkę.
4. Ulepione skórki rozgniataj palcami i formuj kółka. Nakładaj do nich małą łyżeczkę farszu i lep pierogi (możesz wybrać inny, ulubiony sposób).
5. Zagotuj garnek wody, posól ją i dodaj trochę oleju. Gotuj pierogi, a kiedy wypłyną na wierzch gotuj jeszcze ok. 3 minut.



2 komentarze:

  1. Genialny pomysł! Zwykle robię pierogi z pieczarkami, ale nigdy nie wpadłam, by dodać mozzarellę :) Muszę spróbować!!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń