wtorek, 29 stycznia 2013
pieczone paluchy z selera i marchewki w marynacie
korzeń selera
4 marchewki
marynata I:
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej (Prymat)
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
odrobina oliwy
marynata II:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
papryczka ostra
papryczka słodka
zioła prowansalskie
odrobina oliwy
Warzywa należy obrać i pokroić w cieniutkie paseczki (mają przypominać frytki). Składniki każdej marynaty połączyć ze sobą. W osobnej miseczce wymieszać paski warzyw z każdą z marynat. Wstawić do lodówki na pól godziny. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Blachę wysmarować delikatnie oliwą, równomiernie rozłożyć na niej warzywka. Piec około 40 minut co jakiś czas doglądając i przewracając paluchy.
Seler oraz marynaty są już słone więc unikamy soli.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Moja ulubiona przekąska razem z pietruszką :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie: każdy paseczek warzywka maczać zarówno w marynacie I jak i w marynacie II? Czy część paluchów maczać w jednej a część w drugiej?
OdpowiedzUsuńMożesz sobie wybrać marynatę, to dwie propozycje. Ta musztardowa jest chyba ciekawsza :) Pzdr.
OdpowiedzUsuń