czwartek, 17 stycznia 2013

napój odpornościowy

Jeśli zmagasz się z przeziębieniem lub jesteś skłonny/a do łapania wszelkich choróbsk - polecamy Ci napój odpornościowy, który czyni cuda. Nie musisz stać w kolejkach w aptece, by kupować drogie specyfiki, wystarczy, że skorzystasz z naturalnych leków, które poprawią Twoją odporność, szczególnie w ten zimowy czas.




Podstawową bazą w tym napoju jest cytryna, korzeń imbiru i miód. Napój możesz jednak wzbogacać sokiem z pomarańczy lub grapefruita. Miodu dodajesz tyle, ile chcesz.


Na jedną szklankę soku:

0,5-1 cytryny (zależnie od Twoich upodobań)
woda źródlana
kawałek imbiru wielkości kciuka
miód

Imbir obierz i zetrzyj, wyciśnij z niego sok. Cytrynę wyciśnij do szklanki, dodaj sok z imbiru i miód. dopełnij szklankę wodą.
Pij zapobiegawczo codziennie co najmniej szklankę soku. W czasie przeziębienia wypijaj szklankę 3 razy dziennie.

5 komentarzy:

  1. Jak smacznie można uodpornić się na szalejące wirusy ;) Podoba mi się ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię w innych proporcjach ale potwierdzam..działa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna sprawa..też się ostatnio przymierzałam do zrobienia takiego napoju :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze, gdy jestem chora mam ochotę na taki napój! Najlepiej, gdy postoi on kilka godzin lub całą noc - wtedy uaktywniają się najlepsze właściwości miodu! Dobrze jest go pić na czczo!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń