ciasto na naleśniki (na 6 dużych naleśników):
1,5 szklanki mleka
2-3 szklanki mąki
1 jajko
szczypta sody
łyżka cukru waniliowego
łyżka oleju
krem mascarpone:
2 żółtka
1 serek mascarpone (250g)
pół szklanki cukru pudru
szklanka śmietanki 18%
łyżka soku z cytryny
owocowa mieszanka:
szklanka mrożonej żurawiny(pasują również porzeczki, maliny i inne kwaśne owoce)
2 łyżki słodkiej konfitury (ja dałam agrestową, możesz użyć swojej ulubionej)
pół łyżeczki cukru
1. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Smaż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
2. Jajka sparz, zmiksuj żółtka z cukrem pudrem do białości. Dodawaj pozostałe składniki ciągle miksując.
3. Żurawinę rozmroź w rondelku, dodaj konfiturę i podgrzewaj chwilę.
4. Smaruj serkiem powierzchnię naleśnika, składaj na pół i jeszcze raz na pół tworząc kopertę. Posmaruj wierzch odrobiną kremu i dodaj łyżkę owocowej mieszanki.
No nie mogę, nie mogę! Naleśniki z mascarpone to coś, co mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńmascarpone z żurawiną! O tak, jestem na tak :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana!
Jak cudownie wyglądają! :D
OdpowiedzUsuńPrzyznaję- wyborne:):)
OdpowiedzUsuń