piątek, 11 stycznia 2013

naleśniki z mascarpone i żurawiną

Wczoraj na obiadach prezentowałyśmy te same naleśniki, tyle, że z malinami w połączeniu z konfiturą z owoców leśnych. Dziś zrobiłam je ponownie rodzinie używając żurawiny, która okazała się strzałem w 10. Krem zrobiony na bazie serka mascarpone jest delikatny, lecz bardzo słodki, dlatego koniecznością jest połączenie go z kwaśnymi owocami, które świetnie przełamują smak. Cóż tu więcej dodać...naleśniki skradły serce naszym gościom na obiadach czwartkowych i mojej rodzinie również, spróbuj i Ty :)


ciasto na naleśniki (na 6 dużych naleśników):
1,5 szklanki mleka
2-3 szklanki mąki
 1 jajko
szczypta sody
łyżka cukru waniliowego
łyżka oleju

krem mascarpone:
2 żółtka
1 serek mascarpone (250g)
pół szklanki cukru pudru
szklanka śmietanki 18%
łyżka soku z cytryny

owocowa mieszanka:
szklanka mrożonej żurawiny(pasują również porzeczki, maliny i inne kwaśne owoce)
2 łyżki słodkiej konfitury (ja dałam agrestową, możesz użyć swojej ulubionej)
 pół łyżeczki cukru


1. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Smaż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
2. Jajka sparz, zmiksuj żółtka z cukrem pudrem do białości. Dodawaj pozostałe składniki ciągle miksując.
3. Żurawinę rozmroź w rondelku, dodaj konfiturę i podgrzewaj chwilę.
4. Smaruj serkiem powierzchnię naleśnika, składaj na pół i jeszcze raz na pół tworząc kopertę. Posmaruj wierzch odrobiną kremu i dodaj łyżkę owocowej mieszanki. 


poniżej propozycja z sosem z truskawek (truskawki drobno pokrój i podgrzej z konfiturą truskawkową)


4 komentarze:

  1. No nie mogę, nie mogę! Naleśniki z mascarpone to coś, co mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mascarpone z żurawiną! O tak, jestem na tak :)
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń