piątek, 4 stycznia 2013

kotlety z kaszy gryczanej

Jakoś ostatnio siedzę w temacie robienia kotletów z wszystkiego, co mi podpadnie :) mimo iż kasza gryczana nie należy do moich ulubionych, to kotlety są przesmaczne. Jeśli nie chce Ci się smażyć - sama masa z kaszy i warzyw jest pyszna i może służyć jako część obiadu.


 100 g kaszy gryczanej
2 marchwie
ćwiartka selera
pół cebuli
2 jaja
2-3 łyżki mąki
olej do smażenia
pieprz, sól
bułka tarta

1. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, dodać potarte warzywa i dusić pod przykryciem aż zmiękną, doprawić.
2. Kaszę ugotować i dodać do warzyw, dokładnie wymieszać.
3. Kiedy warzywa przestygną, dodać jaja i mąkę, ewentualnie przyprawy.
4. Obtaczać w bułce, smażyć aż się zarumienią.


3 komentarze: