czwartek, 29 listopada 2012

zapiekanka ziemniaczana z warzywami i mozarellą



6 średnich ziemniaków
1 cukinia
0,5 kg pieczarek
1 por
2 duże marchwie
120 gram tartej mozarelli
oliwa z oliwek
oregano
przyprawa do ziemniaka
olej do smażenia

sos:

5 łyżek śmietany
2 łyżki mleka
3 łyżki mąki
1 jajko
pół kostki warzywnej
pieprz, sól
papryka ostra
zioła prowansalskie
bazylia suszona

1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w talarki. Wymieszaj z odrobiną oliwy z oliwek, oregano i przyprawą do ziemniaka i odstaw.
2. Pieczarki obierz, pokrój i przesmaż razem z krążkami pora na oleju z dodatkiem soli.
3. Marchew i cukinię obierz, pokrój w talarki i podduś na patelni z odrobiną oleju i soli.
4. Zrób sos: zagotuj 2 szklanki wody z kostką warzywną, dodaj śmietanę i przyprawy. W kubku rozmieszaj mąkę z zimną wodą i powoli wlewaj do sosu zagęszczając go. Wymieszaj sos z mozarellą i dodaj jajko.
5. Do naczynia żaroodpornego przełóż ziemniaki i wylej na nie część sosu. Następnie wyłóż pieczarki i marchewkę z cukinią i wylej resztę sosu.
6. Zapiekaj pod przykryciem ok. 15 minut, a później bez przykrycia jeszcze 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz