środa, 7 listopada 2012

dyniowe muffinki z jabłkiem

I dynie mamy z głowy..Resztę, która została mi z kremu, wykorzystałam do babeczek. Wyszły pyszniutkie, mokre, nie za słodkie i aromatyczne. Chyba polubiłam dynię.. :)


Składniki mokre:

1,5 szklanki dyni
2 jajka
łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki mleka
3/4 szklanki oleju
2 średnie jabłka

Składniki suche:

1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli

1. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie mokre składniki wymieszać.
2. Wymieszać także suche składniki w osobnej misce.
3. Składniki połączyć i napełnić foremki do 3/4 wysokości.
4. Piec w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach przez ok 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz