Kruche ciasto, krem budyniowy, który nie jest tak słodki jak tradycyjne kremy do ciast i delikatnie kwaskowate wiśnie - zestawienie tych składników daje w efekcie pyszny nie zanadto słodki deser.
Ciasto na każdą porę roku. Ja tym razem użyłam do placka wiśni z kompotu (bez pestek), ale można użyć dowolnych owoców, skorzystać z sezonowych lub tych ze słoiczków, które zaprawialiśmy letnią porą.
Produkty i sposób wykonania
ciasto:
8 żółtek
3 i 3/4 szklanki mąki
425g masła zimnego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4,5 łyżki cukru pudru
Ubić żółtka (w malakserze), dodać cukier, masło w kostkach (jeśli konsystencja jest zbyt zwięzła, można dodać 1 - 2 łyżki wody). ciasto podzielić na 2 części (60%/40%). Włożyć do zamrażarki na ok 4 godz. Większą część ciasta zetrzeć na blachę i podpiec w 190 st. ok 20 min. Wyjąć i poczekać aż wystygnie.
krem:
8 białek
1,5 szklanki cukru
1,5 opakowania cukru waniliowego
3 budynie śmietankowe
3/4 szklanki oleju
Białka ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i proszek budyniowy, olej. Masę wyłożyć na ostudzony spód. Na górę ułożyć owoce (suche/odsączone). Na owoce zetrzeć mniejszą część ciasta. Piec w 180 st. przez 30 - 40 min.
Ciasto po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz