wtorek, 20 listopada 2012

bakłażan faszerowany pęczakiem i warzywami

Danie pracochłonne, ale wybitne. Z najlepszym na świecie pęczakiem!



skład na 2 porcje:

1 bakłażan
3 garście kaszy pęczak
2 garście czerwonej soczewicy
pół cebuli
2 marchwie
pół selera
mała cukinia
ząbek czosnku
przecier pomidorowy
kostka warzywna
pieprz, sól
papryka ostra
olej do smażenia

odrobina sera żółtego (opcjonalnie)


1. Bakłażan umyj, osusz, wydrąż i posól. Odstaw na 10 minut , owiń folią aluminiową.
2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, do korytek bakłażana nalej odrobinę wody i zapiekaj przez 15 minut.
3. Marchew, cukinię i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do dużej patelni i podduś z odrobiną oleju i wody. Całość przypraw.
4. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni razem z przeciśniętym czosnkiem i solą na oleju.
5. Wymieszaj miękkie warzywa z cebulą i dodaj przecier pomidorowy.
6. Zagotuj w małym garnku wodę z połową kostki warzywnej. Wrzuć kaszę z soczewicą i gotuj, aż wchłoną wodę.
7. Korytka bakłażana napełnij kaszą, soczewicą i warzywami.
8. Połóż na górę ser i zapiekaj w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 30 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz