piątek, 9 listopada 2012

pasztet grzybowy

Pasztet z suszonymi grzybami i z pieczarkami



Składniki:
około 12 średnich grzybków suszonych
500 g pieczarek
1 - 2 cebule
3 jaja
2 czerstwe bułki
1 szklanka mleka
kostka warzywna
2 - 3 łyżki posiekanej pietruszki
3 łyżki orzechów włoskich
2 marchewki
1 por
olej
łyżka masła lub margaryny
sól, pieprz, papryczka, przyprawa do ziemniaka,
majeranek i inne przyprawy

Do tego potrzebujemy:
blender lub maszynka do mięsa
papier do pieczenia
podłużna foremka do pieczenia 26x12 cm



 Przygotowanie:

Suszone grzyby zamoczyć w  wodzie i odstawić przynajmniej na pół godziny ( można odstawić na noc). Bułki podrzeć na cząsteczki i namoczyć w mleku. Obrać pieczarki i pokroić w talarki. Obrać marchewkę i zetrzeć na tarce. Posiekać obraną cebulę i białą część pora. Orzechy włoskie rozdrobnić na bardzo małe części, pokroić pietruszkę.
Namoczone grzyby gotować w garnuszku z kostką warzywną, tak długo aż zrobią się miękkie (ok 30 - 40 minut). Na dużą patelnię wrzucić pieczarki, cebulę, por, marchewkę. Kiedy suszone grzyby są już miękkie, zalać warzywa na patelni, wywarem powstałym z gotowanych grzybków. Dodać około 3 łyżek oleju. Dusić pod przykryciem około 30 minut, następnie zdjąć pokrywkę, dodać (pokrojone w małę cząstki) grzyby suszone, podgrzewać tak długo aż wywar odparuje (w razie potrzeby pozbyć się resztek wywaru, składniki nie mogą być zbyt mokre).




Do składników 'na patelni' dodać pietruszkę i orzechy włoskie. te składniki wrzucić do wysokiej plastikowej miski, dodać (namoczoną) bułkę, (roztrzepane) jajka - całość zblendować.Dobrze doprawić.
Foremkę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć powstałą masę. Piec w temperaturze 190 st. przez około 40 min - 1 godz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz