niedziela, 4 listopada 2012

tarta porowa

Kolejna wersja tarty na słono. Proporcje na ciasto oraz składniki dostosowane sa do formy o średnicy 26 cm.

Ciasto:

250 gram mąki
2 żółtka
100 gram masła
łyżka kwaśnej smietany
szczypta soli

Farsz:

1 por (duży lub 2 mniejsze)
pół cebuli
8 pieczarek
pół puszki kukurydzy
tarty ser żółty lub biały
puszka krojonych pomidorów
natka pietruszki
pieprz, sól
chili
oliwa

1. Mąkę przesiej i połącz z masłem. Kiedy powstaną grudki, zrób kopczyk i dodaj dwa żółtka oraz śmietanę i sól. Ugnieć ciasto rękoma i owiń folią i włóż do lodówki na godzinę.
2. Od pora odetnij jasną część i pokrój w krążki. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
3. Rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z porem i solą.
4. Pieczarki obierz i obgotuj, a następnie pokrój w plasterki.
5. Wyciągnij ciasto z lodówki. Rozwałkuj i wypełnij formę do tarty(26 cm). Połóż na nie papier do pieczenia oraz dwie garści fasoli, by ciasto nie wstało.
6. Ciasto piecz ok 20 minut w 180 stopniach (termoobieg), następnie usuń papier i fasolę i piecz jeszcze 10-15 minut.
7. Pomidory zblenduj z natką pietruszki, solą, pieprzem i odrobiną chili. Następnie doprowadź je do wrzenia i gotuj przez kilka minut, by odparowały.
8. Gdy ciasto na tartę jest upieczone, wysmaruj je pastą pomidorową, a następnie poukładaj na niej wcześniej przygotowane składniki. Na wierzch połóż ser.
9. Zapiekaj do momentu zapieczenia się sera.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz