czwartek, 29 listopada 2012

pierożki ze szpinakiem i serem feta

Pierożki ze szpinakiem i serem feta z sosem pomidorowym z soczewicą.

Podaję składniki na 5-6 porcji.
Ze względu na dużą ilość porcji, aby uniknąć wyschnięcia ciasta, zrobiłam 2 porcje - drugą dopiero , gdy z pierwszej porcji wykonałam już pierożki. Ilość składników na farsz (poniżej) wytacza na 2 porcje ciasta.
Tak więc podaję przepis na jedną porcję ciasta, którą należy wykonać podwójnie.

Farsz:
1 opakowanie szpinaku mrożonego
1 małe opakowanie sera 'feta'
1 ząbek czosnku
olej
sól, pieprz

Ciasto (x2):
2 szklanki mąki
1 jajko
3/5 szklanki ciepłej wody
pół łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
+ mąka, którą wysypiemy stolnicę


Szpinak rozmrozić i ugotować w niewielkiej ilości wody (byle się nie przypalił). Dodać pokrojony w kostkę ser i 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Doprawić. Gotować tak długo aż farsz będzie wystarczająco suchy, aby nadziewać nim pierożki.
Stolnicę wysypać mąką. W misce (lub bezpośrednio na stolnicy) połączyć składniki na ciasto. Nie dodawać odrazu całej ilości wody, dodawać ja stopniowo.  Dokładnie zagnieść, rozwałkować (najlepiej na kształt zbliżony do kwadratu), wycinać prostokąty długości dłoni. Na jednej części ułożyć około łyżeczkę farszu, zamknąć prostokąt i opuszkami palców skleić rogi ciasta.
Pierożki gotować w osolonej wodzie z odrobina oleju, gotujemy tak długo aż wypłyną na wierzch (ok 3 minuty).

Sos:
1 puszka pomidorów (krojonych bez skórki)
1/4 szklanki czerwonej soczewicy
pół szklanki wody
1 kostka bulionu warzywnego
ostra papryczka, rozmaryn, bazylia
sól, pieprz

Do garnuszka przełożyć pomidory z puszki (razem z zalewą). Dodać wodę, soczewicę, kostkę. Gotować tak długo aż soczewica będzie miękka (nawet lekko rozgotowana). Wszystko zblendować. Dodać około pół łyżeczki bazylii i pół łyżeczki rozmarynu. Doprawiać wedle uznania.



Bon appetit ! 

2 komentarze: