czwartek, 29 listopada 2012

soja w occie

Do świąt jeszcze trochę, ale by zaoszczędzić sobie nieco sił i czasu przed świąteczną gorączką, można pewne potrawy przygotować już wcześniej. Jedną z takich potraw może być soja w occie - im dłużej leżakuje tym jest lepsza :)

Proporcje na około 3 średniej wielkości słoiki:

1 opakowanie kotletów sojowych
bułka tarta
jajko
1 kostka warzywna
olej do smażenia
pieprz, sól

zalewa:

4 szklanki wody
1 szklanka octu
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 cebula
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
3 liście laurowe

1. Kotlety ugotować w bulionie warzywnym, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Panierować w jajku doprawionym solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej. Smażyć na naoliwionej patelni.
2. Kotleciki odstawić i zrobić zalewę. Połączyć wszystkie składniki i doprowadzić do gotowania. Cebulę pociąć w piórka i lekko podgotować w zalewie.
3. Zalewę całkowicie wystudzić. Do słoików powkładać kotleciki i zalać je octową zalewą. Odstawić na minimum 2 dni.



Na podstawie przepisu:
http://puszka.pl/przepis/4791-kotlety_sojowe_w_occie_a_la_sledzie_.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz