Może nie uwierzycie, ale pierwszy raz w życiu przyrządzałam tofu. Jakoś nigdy nie miałam na nie pomysłu i brakowało mi kreatywności. Trzeba wiedzieć, że tofu samo w sobie jest mdłe, dlatego też ważne są przyprawy, sosy lub dodatki, z którymi go łączymy. Na dziś wymyśliłam smażone tofu, które posłużyło mi do stworzenia pysznego tofu burgera.
4 bułki do hamburgerów
2 kostki tofu wędzonego (Polsoja)
około 8 liści sałaty
1 pomidor
pół cebuli
2 ogórki konserwowe
olej do smażenia
marynata:
szklanka mąki
szczypta chili
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 ząbki czosnku
łyżka soli
pół szklanki wody
2 łyżki musztardy
sos - polecamy tradycyjnie keczup + majonez, ale świetnie pasuje także z samą musztardą (polecamy przepyszną musztardę ostrą od Primaviki )
1. Najpierw przygotowujemy marynatę. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, chili i przeciśniętymi ząbkami czosnku. W osobnej misce mieszamy musztardę z wodą.
2. 1/3 suchej mieszanki dodajemy do musztardy z wodą i dokładnie mieszamy.
3. Każdą kostkę tofu przekrawamy na pół, moczymy w cieście musztardowym, a następnie w mące.
4. Robimy sos mieszając wszystkie składniki i dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki.
4. Sałatę myjemy, ogórka, pomidora i cebulę kroimy w plastry.
5. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy placki tofu, aż się zarumienią.
6. Bułki do hamburgerów przekrawamy na pół i chwilę opiekamy w piekarniku (ok. 150 stopni)
7. Gdy bułki lekko ostygną, smarujemy ich połówki sosem. Wkładamy w dowolnej kolejności warzywa i tofu.*
* (możesz włożyć np. mniejszą część tofu jeśli połowa kostki to dla Ciebie za dużo, np. podziel w tym celu kostkę tofu na cztery mniejsze plastry:)).
Sprawdza się również w wersji z bułką ziarnistą :))
Fajne! Spróbuję!
OdpowiedzUsuńCudowne! Wprawdzie zamiast chili dodałam sos tabasco (♥) i wyszło obłędne.
OdpowiedzUsuńto super, dawno już go nie robiłam, czas nadrobić.. :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj pierwszy raz robiłam smażone tofu w marynacie i stwierdzam że jest przepyszne :D Zakochałam się bez pamięci ;P Następne będą takie właśnie burgery :))
OdpowiedzUsuń